Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Ανατολικού Πηλίου, απλωμένο σε μια καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά του, χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα,
Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργΐος, Σωτήρα). Το ονομά της κατά μια εκδοχή προέρχεται από το σλάβικο «ζα-γορα» που σημαίνει πίσω απο το βουνό. Τόπος ξακουστός για τις φυσικές ομορφιές αλλά και για την παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Πατρίδα ανδρών επιφανών που διακρίθηκαν στις επιστήμες και το εμπόριο. Σπουδαιότατο εμπορικό κέντρο τότε, με αξιόλογο στόλο, τα περίφημα χιλιο-τραγουδισμένα «Ζαγοριανά καράβια», που με ορμητήριο το Χορευτό μετέφεραν τα προϊόντα της περιοχής στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης. Η παράδοση συνεχίζεται, και σήμερα. Η Ζαγορά έχει επίσης σημαντικότατη δραστηριότητα με την καλλιέργεια του περίφημου «Ζαγοριανού μήλου», με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό κύριο συντελεστή της σημερινής άνθησης. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του
1915 και ως σήμερα θεωρείται ένας απο τους αξιολογότερους συνεταιρισμούς της χώρας και ο μεγα-λύτερος φορέας συγκέντρωσης των πιο γλυκόχυμων και ευωδιαστών μήλων. Οι γυναίκες της Ζαγοράς εχουν το δικό τους «ξεχωριστό» Συνεταιρισμό όπου με μεράκι και φαντασία παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ. Πανέμορφη η Ζαγορά κάθε εποχή του χρόνου, ιδανική για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, με καλό παραδοσιακό φαγητό, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Με τα πέτρινα σπίτια της να αναδύονται μέσα από την πλούσια βλάστηση, τα υπέροχα αρχοντικά, τις εκκλησιές, τις πηγές, τα πέτρινα γεφύρια της, τις απολαυστικές διαδρομές, και τις διάφορες πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα στολίδι πραγματικό, δίνει ευκαιρίες για ξεκούραση και διασκέδαση χαρίζοντας απλόχερα τους καρπούς και την φιλοξενία της. Το Χορευτό, παραθαλάσσιο θέρετρο, επίνειο της Ζαγοράς με καλή τουριστική υποδομή, ταβέρνες και μπαρ.
Παραλία μεγάλης ομορφιάς 2.5 χλμ όπου το πράσινα σμίγει με το γαλάζιο, χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Απολαυστικός χώρος, απίστευτα δροσερός, γεμάτος πλατάνια. Δίπλα στη μεγάλη παραλία, η παραλία της «Παρίσαινας» (6χλμ απο Ζαγορά) για τους πιο «μοναχικούς». Η πυκνή βλάστηση αγκαλιάζει όλο το βουνό των Κενταύρων και σμίγει και την Ζαγορά με το Χορευτό, το μάτι ξεκουράζεται, η ψυχή γαληνεύει, γεμίζοντας χρώματα και μυρουδιές γης. Σ’ αυτό τον Επίγειο Παράδεισο που κατευθείαν σε πάει στον Ουρανό, οι εκκλησίες, τα ξωκκλήσια και τα μοναστήρια ήταν και είναι πολλά. Οι εκκλησιές, καταφύγια ψυχής, κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς για να τους ανακαλύψεις. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτίσθηκε το 1803, κρύβει μέσα της υπέροχες αγιογραφίες και χρυσοκέντητο επιτάφιο μεγάλης ομορφιάς, ρώσικης προέλευσης. Η Αγία Κυριακή χτίσθηκε γύρω στα 1740. Η πυκνή βλάστηση αγκαλιάζει όλο το βουνό των Κενταύρων και σμίγει και την Ζαγορά με το Χορευτό, το μάτι ξεκουράζεται, η ψυχή γαληνεύει, γεμίζοντας χρώματα και μυρουδιές γης. Σ’ αυτό τον Επίγειο Παράδεισο που κατευθείαν σε πάει στον Ουρανό, οι εκκλησίες, τα ξωκκλήσια και τα μοναστήρια ήταν και είναι πολλά. Οι εκκλησιές, καταφύγια ψυχής, κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς για να τους ανακαλύψεις. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτίσθηκε το 1803, κρύβει μέσα της υπέροχες αγιογραφίες και χρυσοκέντητο επιτάφιο μεγάλης ομορφιάς, ρώσικης προέλευσης. Η Αγία Κυριακή χτίσθηκε γύρω στα 1740. Το δεσποτικό, ο άμβωνας, το τέμπλο φιλοτεχνημένα από επιδέξιο ξυλογλύπτη, είναι επιχρυσωμένα και απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Άγιος
Γεώργιος πρότυπο Πηλιορείτικης τρίκλιτης εκκλησίας, χτίστηκε με την επιστασία του Πατριάρχη Καλλίνικου ανάμεσα στο 1762 και 1792. Το δεσποτικό, ο άμβωνας και το εικονοστάσι ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα, δανείζονται θέματα από την φύση και την παράδοση. Η «Μεταμόρφωση» ή «Σωτήρα», η τέταρτη ενοριακή εκκλησία της Ζαγοράς με ιστορία με βαθιές ρίζες. Στην θέση της προυπήρχε μοναστήρι γύρω στα 1168, κτίσμα Χριστιανών βασιλέων. Κατάλευκη η σημερινή εκκλησία, διαφορετικής αρχιτεκτονικής απο τις άλλες τρείς, με ξυλόγλυπτο τέμπλο με απλές ανάγλυφες παραστάσείς αμπελόφυλλων και σταφυλιών. Στην περιοχή της Ζαγοράς υπήρχαν άλλα τρία Μοναστήρια βυζαντινά και μεταβυζαντινά που δεν υπάρχουν πια. Στο Χορευτό, το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και του Αη Γιάννη, χτισμένα το 1651 μ.Χ. το πρώτο και πρίν το 1800 μ.Χ. το δεύτερο. Δείγματα υψηλής τέχνης, οι βρύσες με πιο τταληά τη «βρύση του Δεσπότη» που κτίσθηκε το 1765 απο τον Πατριάρχη Κων/όλεως Καλλίνικο Γ’. Η «βρύση του Κράλη» η πιο μεγάλη κτίσθηκε το 1825 και είναι στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Πανέμορφες επίσης η σκεπαστή βρύση Σεβαστούς και η βρύση Νηιάδων Νυμφών στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Κεφαλοχώρι η Ζαγορά με πολλά αρχοντικά, ο λαϊκός τεχνίτης δανείζεται μοτίβα από την γύρω του χαρωπή φύση. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών ανήκει στη λεγόμενη Βορειο-ελλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Εντυπωσιακότατα τα αρχοντικά του Ί7ου-18ου αιώνα όπως του Κασσαβέτη, του Πρίγκου, του Φρόνιμου. Η ιστορική βιβλιοθήκη της Ζαγοράς βρί-σκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού στον Αη Γιώργη, σε ενα νέο διαμορφωμένο χώρο, άξιο επίσκεψης. Σήμερα η βιβλιοθήκη αριθμεί περί τα 18.000 βιβλία με σπάνιες εκδόσεις που έχουν αξία για το χρόνο τον τόπο και τον τρόπο έκδοσης. Το Ελληνομουσείο (Σχολείο του Ρήγα) ιδρύθηκε στα 1712 και στον χώρο του, τους καλοκαιρινούς μήνες, λειτουργεί μόνιμη έκθεση με αντίγραφα απο παλαιότυπα και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης, φιλοξενεί επίσης εκθέσεις.
20 χλμ απο την Ζαγορά το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, όπου υπάρχει κατα-φύγιο, λειτουργεί σχολή σκί και σταθμός πρώτων βοηθειών. Όλα για τους λάτρεις των χειμερινών σπόρ. Το Πήλιο είναι ανεξάντλητο! Υπέροχες διαδρομές σε μονοπάτια, καλντερίμια, αγροτικούς δρόμους, συνδιάζοντας ήπια πεζοπορία, κατασκήνωση, μπάνιο.